תכנית דור ראשון באקדמיה מציינת סמסטר מוצלח של פעילות
דור ראשון באקדמיה הינה תכנית ייחודית, בה משתתפים שלושים סטודנטים וסטודנטיות הלומדים לתואר ראשון בפקולטות למדעים מדויקים, הנדסה, מדעי הרוח (פילוסופיה) ורפואה, אשר אינם משתייכים לתכניות קידום אחרות באוניברסיטה והוריהם.ן אינם בוגרי מערכת ההשכלה הגבוהה.
הנציבות לשוויון, מגוון וקהילה באוניברסיטה, יזמה את התכנית אשר זוכה לתמיכה של קרן יד הנדיב ומופעלת על ידי מדור התמדה בדקאנט להצלחת הסטודנטים והסטודנטיות. היוזמה נשענת על ממצאים המצביעים על תת ייצוג של קבוצה זו באוניברסיטאות, לעומת מכללות, ובתחומי לימוד מאתגרים ויוקרתיים. כמו כן, שעורי הנשירה בקרב סטודנטים אלה גבוהים יותר בהשוואה לסטודנטים שאינם דור ראשון.
הסטודנטים המשתתפים בתכנית זוכים למעטפת של לווי הכוללת מפגשים פרטניים בנושאים רגשיים, אקדמיים וחברתיים, חונכות אקדמית ומפגשים קבוצתיים בהם ניתנים כלים להצלחה בלימודים האקדמיים, תכנים המסייעים בהסתגלות לאקדמיה והעצמה אישית. לגיבוש תכנית הליווי קדם מחקר רחב היקף, שערך צוות הנציבות בהובלת סלמאן סויד, על מנת ללמוד על המאפיינים והצרכים הייחודים של סטודנטים/ות דור ראשון באוניברסיטת תל אביב. במחקר נעשה שימוש במתודולוגיה משולבת, כמותנית ואיכותנית, וממצאיו צפויים להתפרסם במהלך 2023. המחקר ותכנית ההתערבות שנבנתה על בסיסו, הוצגו בכנס, בנושא דור ראשון להשכלה גבוהה, במכון ון ליר בירושלים, בינואר השנה.
מה היה לנו הסמסטר?
אירוע הפתיחה נערך בדצמבר 2022, בהשתתפות הסטודנטים והסטודנטיות המשתייכים לתכנית, פרופ' נטע זיו - סגנית הנשיא לשוויון, מגוון וקהילה; ד"ר טליה שטיינר מקרן יד הנדיב; עו"ד שרון אברהם-ויס מנהלת הנציבות לשוויון, מגוון וקהילה, ד"ר מיכל ספקטור - מנהלת מדור התמדה ויע"ף מהדקאנט להצלחה והדס טל יועצת התכנית האחראית על מעטפת הלווי לסטודנטים. המפגש כלל היכרות עם חברי הקבוצה, ברכות ופעילות סדנאית. במהלך הסמסטר התקיימו שלושה מפגשים קבוצתיים, בהם זיהו המשתתפים חוזקות אישיות ורכשו כלים מעשיים לניהול זמן ולהתמודדות עם לחץ לקראת תקופת הבחינות.
הדס טל מספרת: "פגשתי סטודנטים חדורי מטרה להצליח בלימודים ולקבל כלים שיסיעו להם בחיים האישיים. הסטודנטים בתכנית מתמודדים עם מצבי חיים מורכבים כמו קושי כלכלי ומחויבות לסייע במשימות משפחתיות, אשר מקשים לא פעם על ההתמקדות בלימודים".
לצד המפגשים הקבוצתיים התקיימו 91 פגישות ייעוץ פרטניות, 3 מפגשים בממוצע עם כל סטודנט. המפגשים מעמיקים את הקשר האישי עם היועצת ומקדמים מענה מדויק לצרכים האישיים והאקדמיים של הסטודנטים הניתן בדקאנט להצלחה ובפקולטות בהן הם לומדים.
מענה אקדמי ניתן באמצעות חונכות אישית. ניתנו 95 שעות חונכות אקדמית ל- 12 סטודנטים מקרב משתתפי התכנית. החונכים הם סטודנטים מצטיינים בתואר ראשון, בחוגים בהם לומדים הסטודנטים מהתכנית.
תגובות הסטודנטים לתכנית, אשר נאספו במפגשים הקבוצתיים, חיוביות ומלמדות על הרלוונטיות של המענים לצרכי הסטודנטים: "בזכות התכנית אני מרגישה עטופה" ציינה סטודנטית מהפקולטה לרפואה, "אני שמח להכיר סטודנטים מחוגים אחרים שמבינים את מה שעובר עליי", "היום הבנתי שאני צריך לעשות טבלה של חשוב-דחוף, אני מוצא את עצמי עושה דברים פחות דחופים ודוחה את החשובים לרגע האחרון" שיתפו שני סטודנטים להנדסה.
מחקר הערכה לתכנית ההתערבות מתבצע בימים אלה, בהובלת שרון שפריץ מהנציבות, וילווה את התכנית לאורך שנות פעילותה. זאת לצורך שיפור וייעול המענים והערכה מסכמת. לצורך כך, נבנה שאלון מקוון שיועבר לסטודנטים בתכנית בימים אלו ומטרותיו הן: 1. לבחון את התרומה של התכנית למשתתפים בהיבטים רגשיים ואקדמיים 2. לבחון את תרומת התוכנית לשיפור המסוגלות העצמית ולתחושת השייכות של המשתתפים 3. לבחון את תרומת התוכנית להישגי הסטודנטים ולהתמדתם בלימודים. ממצאי ביניים ותובנות יוצגו בכנס שיתקיים באוניברסיטת תל אביב בחודש מאי השנה.
מה מתוכנן בתשפ"ד?
בכוונתנו להמשיך וללוות את הסטודנטים המשתייכים לתכנית לאורך של שנות לימודיהם בתואר ובמקביל להרחיב את מספר המתקבלים לתכנית בתשפ"ד.
הרחבה של היקף המענים לסטודנטים שהנם דור ראשון באקדמיה תתאפשר גם הודות לשיתוף פעולה בין אוניברסיטת תל אביב לתכנית עתידים לתעשייה. התכנית מיועדת לסטודנטים וסטודנטיות מהפריפריה החברתית- גאוגרפית ודור ראשון באקדמיה, שעומדים בתנאי הקבלה ללימודי הנדסה ומדעי המחשב, וכוללת לווי אישי ואקדמי, סיוע כלכלי וקידום לתעסוקה.