טיפים ועצות בבחירת מקצוע ומסלול לימודים

טיפים בבחירת תחום לימודים- #1 דע את יכולותיך

חשוב לדעת שלימודים גבוהים דורשים יכולות גבוהות בתחום המילולי, הכמותי או בשניהם.
בלימודים בתחום מדעי החברה ומדעי הרוח עלינו לשלוט היטב במיומנויות השפה הכתובה והמדוברת בעוד שלחוגים כמו הנדסה, כלכלה, חשבונאות ותחומי המדעים המדויקים רצוי שתהיה לנו יכולת כמותית טובה.
ישנם תחומים, כמו פסיכולוגיה, ניהול, ריפוי בעיסוק ועוד, בהם נדרשת יכולת כמותית טובה לצד יכולת מילולית טובה גם כן.

 

אדם יכול לאמוד את יכולתו על סמך הישגיו הלימודיים בעבר, ציונו בפסיכומטרי ובתתי התחומיים וגם על סמך מבחני ההתאמה במרכזי הייעוץ השונים.

 

טיפים בבחירת תחום הלימודים- #2 העמק וחקור את תחום הלימוד

לכל מקצוע מאפיינים שונים, הן מבחינת אופי הלימודים והן מבחינת אופי העיסוק לאחר סיום הלימודים. לפני שמחליטים על תחום הלימודים הנבחר, מומלץ לברר עליו כמה שיותר פרטים שיעזרו לנו לגבש דעה האם התחום מתאים לנו.  באופן שכזה נחשף לכמה שיותר היבטים שאולי לא לקחנו בחשבון וחשוב שנדע.


קיימות דרכים רבות לאסוף מידע על המקצועות ותחומי הלימוד השונים:

  • התנסות מוקדמת בתחום במסגרת השירות הצבאי, עבודה זמנית או התנדבות
  • קריאת חומר כתוב או גלישה באתרי אינטרנט רלבנטיים
  • מפגש עם  סטודנטים הלומדים את התחום, עם בוגרים או עם אנשי מקצוע ותיקים שלמדו את התחום וכיום עוסקים בו
  • ביקור בימים הפתוחים של מוסדות הלימוד והתייעצות עם יועצי החוגים
     

תוכלו גם לבקר בספרית המקצועות שבמרכז לייעוץ לימודי בדקאנט הסטודנטים, שם תוכלו למצוא מידע רלוונטי על כל המקצועות ומסלולי הלימוד: תיאור המקצוע, התמחויות במסגרת המקצוע, מקומות עבודה, שכר, יתרונות וחסרונות התחום, הכישורים הנדרשים מן העובדים בתחום, מקצועות קרובים ועוד.

 

הספרייה מנוהלת ע"י מידענית המומחית בתחום הלימודים וההשכלה ומומלץ בחום להתייעץ גם איתה.

 

ספריית המקצועות ממוקמת באוניברסיטת תל אביב, בנין מיטשל חדר 235 , והיא פתוחה בימים א' ו-ה' בשעות 13:30-9:30 ובימים ב' ו-ד' בשעות 18:00-9:30.
למידע נוסף כנס לספריית המקצועות>

 

טיפים בבחירת תחום הלימודים- #3 בדוק היטב את תנאי הקבלה הנדרשים לתחומי הלימוד בהם הינך מעוניין

לכל אחד מחוגי הלימוד באוניברסיטה נקבע ציון התאמה משלו, המבוסס על ציון הבגרות ועל הציון במבחן הפסיכומטרי. על מנת להתקבל ללימודים באותו חוג יש לעמוד בציון זה. עם זאת, קיימים חוגי לימוד שלהם דרישות קבלה נוספות, שלעיתים איננו מודעים להן. לדוגמא:

  • על מנת להתקבל לחוג לאדריכלות יש לעבור מבחן מיון שמטרתו לבדוק את היכולת היצירתית ואת התפיסה החזותית של המועמדים
  • על מנת להתקבל לחוג לפיזיותרפיה צריכה תעודת הבגרות לכלול 4 יחידות לימוד לפחות במתמטיקה
  • על מנת להתקבל לחוג לניהול יש להיות בעל ציון פסיכומטרי של 620 לפחות
  • על מנת להתקבל לחוג למשפטים יש להיות בעל ציון של 120 לפחות בחלק האנגלית של המבחן הפסיכומטרי

 

לפני הרישום ללימודים חשוב לוודא שאנו עומדים בכל תנאי הקבלה הנדרשים.

 

מידע מפורט על תנאי הקבלה לחוגים השונים ניתן לקבל באתר הרישום ומידע למועמדים>

 

טיפים בבחירת תחום הלימודים- #4 בדוק את הדרכים לשיפור סיכויי הקבלה שלך

גם אינך עומד בתנאי הקבלה לחוג הלימודים בו הינך מעוניין, אל יאוש! חשוב לדעת שיש מספר דרכים להתגבר על כך ולאפשר לך להגשים את שאיפותיך:

  • שיפור ממוצע הבגרות/הפסיכומטרי
  • לימודים במכינה האוניברסיטאית
  • לימודי תחום הקרוב בתכניו ובאופיו לתחום הלימודים בו הינך מעוניין
  • אפיקי מעבר מהאוניברסיטה הפתוחה
  • העדפה מתקנת (ראויים לקידום ומצטייני פריפריה)

 

מידע מפורט על אפשרויות הקבלה השונות ניתן לקבל באתר הרישום ומידע למועמדים>

 

למידע על ייעוץ אישי בשיפור סיכויי הקבלה>

 

טיפים לבחירת תחום לימודים- #5 הבחירה התעסוקתית כתהליך התפתחותי

הבחירה התעסוקתית אינה בהכרח בחירה חד פעמית, אלא לרוב תהליך של התפתחות מקצועית. לעיתים הבחירה הראשונית תהיה לימודים כלליים אשר אינם מקנים זהות מקצועית מוגדרת, כשבהמשך הדרך ניתן להתמקד בתחום עיסוק ספציפי יותר הן בלימודי תואר שני והן בלימודי תעודה קצרים יותר. לדוגמא, בתום לימודי הסוציולוגיה ניתן לפנות ללימודים בתחום משאבי אנוש, יעוץ ארגוני, ניהול, פרסום, הוראה ועוד.

 

בספריית המקצועות של המרכז לייעוץ לימודי תוכלו להתרשם ממגוון האפשרויות ללימודי המשך לאחר סיום לימודי התואר הראשון.

 

טיפים לבחירת תחום לימודים- #6 בחירת מסלול לימודים אינה מבוססת רק על הכישורים הלימודיים

אחד המרכיבים המרכזיים בהתאמה למקצוע או מסלול לימודים הוא היכולות הלימודיות כפי שהן באות לידי ביטוי בתעודת הבגרות ובמבחן הפסיכומטרי. עם זאת, בעת הבחירה חיוני להתייחס גם למרכיבים נוספים המאפיינים אותך – תכונות האישיות והנטיות המקצועיות. כדאי לחשוב ולבדוק עם עצמך: האם אתה מופנם או מוחצן, מעדיף לעבוד עם אנשים או עם חומרים ומכשירים, אוהב פעילויות בחוץ או בחדר סגור, מעוניין בפעילות מעשית או בחשיבה מופשטת?

 

לדוגמא, יתכן ומבחינת נתוניך אתה מתקבל ללא בעיה לחוג להנדסת חשמל ואלקטרוניקה, אך מבחינת מאפייניך האישיים אתה אדם שפחות מתעניין במחשבים ומעדיף עיסוק טיפולי הכרוך במתן סיוע לאנשים. במקרה זה יתאימו לך יותר חוגים כדוגמת פסיכולוגיה, חינוך או ריפוי בעיסוק.

 

על מנת לבחון נושאים אלה ניתן להיעזר במבחני ההתאמה המועברים במרכזי היעוץ השונים, כדוגמת המרכז לייעוץ לימודי באוניברסיטת תל-אביב>

 

טיפים לבחירת תחום לימודים- #7 זהה את הצרכים החשובים לך ביותר

בבואנו לבחור מסלול לימודים ומקצוע לכל אחד מאיתנו שיקולים וצרכים שתחום זה נועד לענות עליהם. מדובר בצרכים רבים ושונים – החל בעניין, אתגר, סיפוק והגשמה עצמית וכלה ביוקרה, בטחון כלכלי, עוצמה והערכה מאחרים. כמובן שהמצב האופטימלי הוא שהתחום בו בחרת ימלא את כל צרכיך, אך לא תמיד זהו המצב. במקרה כזה חשוב שתבחו עם עצמך מהם הצרכים החשובים לך ביותר שעליהם אינך מוכן לוותר. חשוב: האם אינך מוכן לוותר על עבודה בסביבת אנשים, האם שכר גבוה חיוני עבורך, האם בשום אופן לא תוכל לשאת עבודה שגרתית?

 

לדוגמא, אם חשוב לך מאד לעבוד בשעות קבועות ושגרתיות על מנת שתוכל להתפנות בתום יום העבודה למשפחה ותחביבים יתכן ותעדיף לוותר על עיסוק המאופיין ביום עבודה ארוך, לעיתים עד שעות הערב המאוחרות. באותה מידה, אם אינך מוכן לוותר על עיסוק בו תוכל להגשים את יכולותיך האמנותיות סביר להניח שתבחר בעיסוק שכזה גם אם הוא אינו מבטיח שכר גבוה ו/או בטחון תעסוקתי.

 

בספריית המקצועות של המרכז לייעוץ לימודי תוכלו לקבל מידע על מאפייני המקצועות השונים ועל הקשר בינם לבין הצרכים החשובים לך

.

 

טיפים לבחירת תחום לימודים- #8 ניתן להגיע לאותה סביבת עבודה מתחומי לימוד שונים

ישנם תחומים שעל מנת לעסוק בהם יש ללמוד תחום ספציפי. לא ניתן להיות עורך דין מבלי ללמוד משפטים. אך ישנם עיסוקים וסביבות עבודה אליהם ניתן להגיע מתחומי לימוד שונים ומגוונים. לדוגמא, לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה או מדעי המחשב מובילים לעבודה בתעשיית ההיי-טק, אך האם ידעת שניתן להגיע לתעשיה זו גם באמצעות לימודי מתמטיקה, פיזיקה או תחומי הנדסה נוספים כגון מכונות או תעשיה וניהול?

 

גם למעוניינים לעבוד עם ילדים בגיל הרך יש מגוון אפשרויות לימוד – חינוך (רגיל או מיוחד), פסיכולוגיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת ואפילו עבודה סוציאלית.

 

כשאת/ה חושב/ת על סביבת העבודה אליה תרצה/י להגיע בתום הלימודים בחנ/י את כל האפשרויות העומדות בפניך. יתכן מאד שתגלה/י שהן רבות ממה שחשבת....

 

מידע נוסף על העיסוקים השונים ותחומי הלימוד המובילים אליהם תוכל למצוא בספריית המקצועות של המרכז לייעוץ לימודי:

 

 

טיפים לבחירת תחום לימודים- #9 מתחום לימודים מסויים ניתן להגיע לסביבות עבודה שונות

תחומי לימוד רבים מאפשרים עבודה בסביבות שונות ומגוונות. כשאנו חושבים על תחום הסיעוד, למשל, אצל רובנו עולה הדימוי של עבודה בבית חולים. הידעת שהעובדים בתחום הסיעוד מועסקים במגוון רחב של שירותי בריאות ומוסדות רפואיים נוספים כגון קופות חולים, מוסדות לבריאות הנפש, בתי ספר, בתי אבות תחנות לבריאות המשפחה, מפעלים ומקומות עבודה גדולים וכן במכוני מחקר וארגוני בריאות שונים?

 

באופן דומה תחום העבודה הסוציאלית מעורר אצל רובנו את הדימוי של עבודה במסגרת שירותי הרווחה ברשויות המקומיות. כדאי לדעת שעובדים סוציאליים יכולים להשתלב במסגרות רבות אחרות כגון שירות המבחן, שירות האימוץ, מוסדות חינוך ופנימיות לילדים ונוער, בתי חולים, מרכזי שיקום וגמילה, בתי סוהר, בתי אבות ואף במחלקות הרווחה בארגונים ומקומות עבודה גדולים כמו אוניברסיטת תל-אביב.

 

בספריית המקצועות של המרכז לייעוץ לימודי תוכלו לקבל מידע על המקצועות השונים ועל אפשרויות התעסוקה בתום הלימודים. יתכן מאד שתחשפו להיבטים שאולי לא הייתם מודעים להם.

 

 

טיפים לבחירת תחום לימודים- #10 לכל עיסוק דרישות הכשרה שונות

העיסוקים השונים נבדלים בדרישות ההכשרה אליהם. ישנם תחומים כגון עבודה סוציאלית או קולנוע וטלויזיה הנלמדים במשך 3 שנים. לעומתם, תחום האדריכלות מחייב לימודים בני 5 שנים. ישנם עיסוקים המחייבים הכשרה נוספת בתום הלימודים לתואר. תחומים כמו משפטים וראיית חשבון מצריכים תקופת סטאז' ולאחריה מעבר של מבחני הלשכה על מנת לקבל הסמכה לעסוק בתחום. בעיסוקים אחרים כגון פסיכולוגיה או יעוץ ארגוני התואר הראשון הוא רק הבסיס והם מחייבים המשך לימודים לתואר שני.

 

כשאנו ניצבים בפני בחירת מקצוע חשוב לשקול גם את משך ההכשרה. האם אנו מוכנים למסלול הכשרה ארוך ומפרך או שמא מתאימים לנו יותר לימודים קצרים שבסופם נוכל כבר להתחיל לעבוד?

 

מידע על משך הלימוד ודרישות ההכשרה בחוגים השונים ניתן לקבל באתר הרישום ומידע למועמדים> או בספריית המקצועות>

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>