מורן נאור, סטודנטית לתואר שני בתכנית ללימודי נשים ומגדר, יוצאת לקהילה ופועלת להעצמה כלכלית של נשים

"במהלך השנה בה העברתי סדנאות לחינוך פיננסי לנשים הרגשתי שמצאתי את ייעודי. לימדתי, הסברתי, חיבקתי וחיזקתי, וקיבלתי בתמורה כל כך הרבה חום, רצון ללמוד והוקרה על שיתוף הידע".

05 אוגוסט 2013

ידע תיאורטי משולב בעשייה חברתית

 

מורן נאור השתתפה בשנה הקודמת בקורס "נשים וכלכלה" קורס אקדמי המשלב עשייה חברתית והתנסות מעשית בהנחיה משותפת של גב' יעל חסון, חוקרת ומרצה ממרכז אדוה ודוקטורנטית לסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה וגב' הדס וייל לביא, מנהלת חממת המנהיגות ביחידה למעורבות חברתית.

 

הקורס עוסק במדיניות הכלכלית-חברתית בישראל מפרספקטיבה מגדרית ומשלב עשייה חברתית של הסטודנטיות המשתתפות בו דרך העברת סדנאות לחינוך פיננסי ולמיצוי זכויות לנשים. הדיון בקורס מתמקד בתרומתן של נשים לכלכלה ובהשלכותיהם של תקציבים, תכניות לאומיות והחלטות ממשלה על מציאות חייהן ורווחתן של נשים וגברים, בנוסף נידונים מפרספקטיבה מגדרית נושאים כמו שוק העבודה, תקציב המדינה, הפרטה, מיסוי, חשבונאות לאומית ועוד.

 

מורן מספרת שהגיעה ללימודי מגדר במקרה. "התעניינתי בתואר שני באוניברסיטת תל אביב וקראתי על התכנית למגדר, נפגשתי עם ראש התכנית, ושאלתי אותה, שאלה שרבים מאד ישאלו אותי בהמשך, "מה לומדים במגדר?" פרופ' חנה הרצוג הסבירה לי את תפיסת ה- Gender Mainstream, ואני הרגשתי לראשונה בחיי שכל חיי התרגזתי וזעמתי על נושאים שונים ולא הצלחתי להסביר אותם במילים. הרגשתי שמשהו פה לא בסדר, שיש חוסר שוויון, ולמרות שאומרים לי תמיד שאני יכולה לעשות מה שאני רוצה, בפועל זה לא עובד ככה. בנוסף גיליתי שמצבי  הרבה יותר טוב ממצבן של נשים רבות. לימודי המגדר נתנו לי כלים, שמות ומספרים לתופעות שלא ידעתי להסביר, הם נתנו לי כוח להמשיך ולהילחם למען עולמי ולמען עולמן של אחרות מתוך ידיעה שיש מחקר שתורם ומחזק את העשייה".

 

לדעתה של מורן חשוב להטמיע את גישת ה- Gender Mainstream ולקחת בחשבון את צורכיהן של נשים בתקציב המדינה ובכלכלה. התעלמות מנושא המגדר בתכנון הכלכלה והתקציב המדיני גורם לעיוות בצרכי אזרחי המדינה.

 

השפעה דרך  הענקת ידע וכישורים

 

"הנתונים שאנו לומדות הם לא פשוטים, ומחזקים את הנקודה כי יש לחזק את האוכלוסיות החלשות ולהעניק להן כלים מתאימים להתמודד עם מצבן הכלכלי ולשפר אותו. כחלק מדרישות הקורס העברתי סדנאות התנהלות פיננסית בקבוצות נשים מוחלשות ממקומות שונים באיזור המרכז. ההתמודדות מול נשים קשות יום אלו מחזקת את העובדות הקשות הנלמדות. בסדנאות רואים את התמונה האמתית, כאשר יושבים מול קבוצה של נשים ומסבירים להן לראשונה מה הוא חוק הפנסיה, מהי הטבת מס הכנסה שלילית, כיצד מחפשים מידע בנוגע לנושאים פיננסיים, וכיצד עומדים מול הפקידה בבנק ומתווכחים איתה על ריבית. במהלך הסדנאות התאמצתי מאד למלא את הנשים בביטחון עצמי שמגיע עם הידע הפיננסי. הביטחון העצמי מאפשר להן לעמוד על שלהן, לעמוד על זכויותיהן, ולא לאפשר לנותני שירות שונים לרמוס את זכויותיהן. בעיני זו הדרך ליצור שינוי אמתי.

 

לפני שהתחלתי ללמוד בן זוגי פחד שהלימודים ישנו אותי ויהפכו אותי "לפמינסטית שונאת גברים", כיום הוא מבין ואף מסביר שפמיניזם עוסק בשוויון ולכן זה לא תחום שפונה רק לנשים, הוא פונה לכלל האוכלוסייה, כן, גם לגברים."

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>